02Kanapka tostowa, chrupiąca bułka, a może klasyczna kromka chleba z pysznymi dodatkami? Podczas naszych zajęć z języka niemieckiego przenieśliśmy się w świat smaków, zapachów i dźwięków – wszystko po to, by nauczyć się nowego słownictwa, a przy okazji... dobrze się bawić! W ramach tematu „Frühstück mit allen Sinnen” (Śniadanie wszystkimi zmysłami), uczniowie opisywali swoje ulubione poranne potrawy, korzystając z pięciu zmysłów:
• Smak (der Geschmack) – Co czujemy na języku? Słodko, słono, kwaśno?
• Węch (der Geruch) – Jak pachnie świeżo upieczony tost?
• Wzrok (das Sehen) – Jak wygląda idealnie złożona kanapka?
• Dotyk(das Fühlen) – Czy tost jest chrupiący czy miękki?
• Słuch (das Hören) – Jakie dźwięki towarzyszą nam podczas gryzienia?
Uczniowie uczyli się, jak mówić o jedzeniu z wykorzystaniem zmysłów. Wszystko to w atmosferze zabawy, kreatywności i kulinarnej ciekawości. To była nie tylko lekcja języka, ale też świetna okazja do rozwijania wrażliwości sensorycznej.
  • 01
  • 02
  • 03